In deze blogserie laten we je kennismaken met de mooiste regio's in de wijnwereld. Op 'slechts' 9 uur rijden vind je de Loire in Frankrijk. Glooiend rivierlandschap, steile oevers, groene bossen. En met de grootste kasteeldichtheid van Frankrijk ook nog eens leuk voor je kinderen die in de ridders-en-prinsessenfase zitten. Met dit blog ben je in no-time bij!
Streek en klimaat
Het Loiredal is een enorm smal maar langgerekt wijngebied. Het start zo'n 200 km onder Parijs en eindigt 250 km westelijker in de Atlantische Oceaan. Doordat het zo langgerekt is, vind je er verschillende klimaten. Die zorgen weer voor een diversiteit aan druivensoorten en dus een scala aan wijn(stijlen). Wat alle gebieden gemeen hebben, is dat het er relatief koel is. Landinwaarts vind je een landklimaat (hete zomers, koude winters). Richting de kust vind je juist een zeeklimaat (milde zomers, natte winters). Van oudsher is dit een bijzonder rijke streek. Daarom staat het vol met de prachtigste kastelen en paleizen. Een bijzonder mooi gebied!
Wit, wit en nog eens wit
Witte druiven voeren absoluut de boventoon, met hier en daar wat blauw. Als eerste Sauvignon blanc. De wijnen variëren van strak fris met veel citrus- en appelaroma's tot mooi rond door sur lie rijping of rijping op hout. Druif nummer 2 is Chenin blanc. Er wordt hier van alles mee gemaakt: droog en zoet, stil en mousserend. Meestal zijn ze fris met smaken van tropisch fruit. Met de jaren komen daar aroma's van honing, toast en hooi bij. Als je goed zoekt vind je soms ook een wijn die je lang kunt bewaren.
De enige grote blauwe druif is de Cabernet franc. Op die wijnen kom je vaak de term Chinon tegen. In die regio groeit 'ie namelijk het meest. Het zijn lichtere rode wijnen met aroma's van zwart en rood fruit. Ze kunnen wat bloemigs hebben, en hebben niet al te veel tannine. Lekker toegankelijk dus!
De wijngebieden
Het Loiredal lijkt lekker overzichtelijk, maar door de oude wijntraditie bestaat het gebied inmiddels uit 63 appellaties. Wij houden het simpel voor je, en lopen de rivier voor je af langs de 4 hoofdregio's. Bij de oorsprong van de rivier vind je Boven-Loire, bekend van Sancerre en Pouilly Fumé. Ze maken vooral volle Sauvignon blancs, die vaak lie-rijping hebben gehad. Verder stroomafwaarts kom je in Touraine, ook wel 'de tuin van Frankrijk' genoemd. Bekend gebied is hier Vouvray, waar alleen Chenin blanc mag groeien. 60% van alle Vouvrays is mousserend (check onze review maar!). Vervolgens kom je in Anjou-Saumur. Vaak samen genoemd, maar het zijn 2 regio's van uitersten. Anjou staat vooral bekend om de Rosé d'Anjou; meestal niet al te beste zoetige rosé. Gelukkig maken ze ook heel goede Chenin blancs. Saumur komt er iets beter van af met mooi droge witte wijnen en rode Cabernet Franc. Je eindigt in Pays Nantais, rondom Nantes. Hier vind je de meest frisse wijnen, voornamelijk Sauvignon blanc.
Wat je echt geproefd moet hebben...
...is Muscadet! Komt uit Pays Nantais, en is een heerlijk frisse witte wijn. Het wordt gemaakt van Melon de Bourgogne, waar de druif ook vandaan komt. Want, in 1709 bevroren rondom Nantes de meeste wijnstokken. Wijnboeren plantten toen de Melon uit Bourgogne aan, omdat 'ie goed tegen kou kan. In Bourgogne gezien als ondermaats, maar een dikke hit in de Loire! Heerlijk bij schelpdieren, doordat de Melon op kalkgrond groeit en frisse zuren heeft. Bon appétit!
Keer proberen? Wij reviewden de Château de l'Hyvernière die je kunt kopen bij Vinify!
En wil je nou een keer op vakantie naar de Loire? Lees dan het boek Frankrijk Binnendoor: Loire.
Comentarios