In deze blogserie laten we je razendsnel kennismaken met de mooiste regio's in de wijnwereld. Deze keer Californië, ook wel The Golden State genoemd. San Francisco, prachtige stranden. En Amerika's grootste wijngebied. Wat maakt Californië tot zo'n enorm populaire wijnregio? Je komt er achter in dit blog!
California dreamin'
Als wij aan Californië denken, zitten we meteen weer in onze roadtrip die we een paar jaar geleden maakten. Route 66, Las Vegas, Yosemite, ga zo maar door! Wisten wij veel dat we ook vlak langs het grootste wijngebied van Amerika reden... Instant regrets dat we geen wijngaard hebben bezocht!
De warmte, vele zonuren, koele oceaan en de bergen, maken Californië tot een perfecte wijnstreek. De meeste wijngaarden liggen ten noorden van Los Angeles en rond San Francisco. Daar bieden de bergen bescherming tegen de (soms té) strenge oceaanwind. De druiven kunnen hier langzaam rijpen, ideaal voor Pinot noir bijvoorbeeld. Hoe verder weg je van de oceaan komt, hoe heter (en droger) het wordt. Wijnboeren moeten dan vaak aan de slag met irrigatie en andere druiven. Dit maakt ook dat je zoveel wijnstijlen tegenkomt in Californië!
King Cab & the Chard
In Californië groeien veel druivenrassen, maar twee springen er echt bovenuit. Voor rode wijn is dat de Cabernet Sauvignon. Die doet het vooral goed op de warmere plekken. De Cab's zijn vaak stevig en fruitig; intense aroma's van bramen, kersen en donker fruit. Zorgt voor een volle smaak met structuur. Qua wit is het Chardonnay wat de klok slaat. Veelal hebben ze (veel) houtrijping gehad. Dat geeft ze naast aroma's van peer, perzik en meloen vaak ook tonen van karamel, vanille en butterscotch. Een stijl waarvan je moet houden. Ze kunnen namelijk wat dik en log smaken. Veel Amerikanen willen daarom inmiddels vaak 'Anything But Chardonnay' (ABC).
De bekendste gebieden
In Californië wordt bijna door de hele staat wijn verbouwd maar er zijn drie gebieden die je zeker moet kennen. Allereerst Napa Valley. Een langgerekt gebied van ongeveer 50 kilometer met de meest prestigieuze wijn van Californië. Denk aan Opus One (€400 de fles) en Screaming Eagle (€5000 de fles). Je vindt er veel verschillende stijlen wijn, van licht tot krachtig.
Als tweede Sonoma County, net wat groter dan Napa en heeft verschillende microklimaatjes. Van koude luchtstroom in het kustgebergte met een koel klimaat voor Pinot noir en Chardonnay, tot wijngaarden die op hellingen liggen, dus meer zonuren. Op de vlakke stukken vind je voornamelijk Sauvignon blanc.
Als laatste de Central Coast met een gematigd klimaat. De bodem is arm, waardoor de wijnstokken extra hard moeten werken. Zorgt voor mooie Cabernet sauvignons, Chardonnays en Pinot noirs.
Wat je ooit geproefd moet hebben...
...is Zinfandel! Waar 'ie vandaan komt was lang een raadsel, maar na een lange zoektocht is de 'moeder' van deze druif ontdekt in Kroatië. Het blijkt dat Zinfandel, Primitivo, en de Kroatische Crljenak allemaal klonen zijn van dezelfde soort. Maar dat maakt de Amerikanen niks uit, want Zinfandel is nog steeds 'hun' trots!
Zinfandel heeft aroma's van zwarte bessen, aardbeien en kersen, met een kruidig karakter en een vleugje cacao. In Nederland vaak rode wijn, maar in Amerika hebben ze er ook rosé en wit van.
Kortom...
Amerikanen zijn een trots volkje, dat zijn ze dus ook op hun wijn! Jammer dat daardoor de meeste wijn in Amerika blijft, en wij maar mondjesmaat mee kunnen genieten. Vaak zijn ze ook nog prijzig door hoge kosten voor arbeidsloon, accijnzen en transport. Wij hebben in ieder geval een paar mooie exemplaren gevonden die binnen het Wijnvadersbudget vallen, en dus niet meteen een gat in je portemonnee slaan. Cheers to that!
Comments