In deze blogserie laten we je kennismaken met de markante en imposante figuren die hun voetsporen zichtbaar op de wijnwereld hebben achtergelaten. Deze keer Baron Philippe de Rothschild: Grand Prix motorracer, dichter, film- en theatermaker en één van de meest succesvolle wijnmakers ter wereld.
Rijke playboy
In zijn twintiger jaren leefde Philippe het leven van een rijke ‘playboy’. Vaak vergezeld door mooie vrouwen (meestal actrices) in het drukke nachtleven van Parijs. Onder zijn pseudoniem “Georges Philippe” deed hij anoniem mee aan Grand Prix motorraces. Met redelijk succes. Zo werd hij bijvoorbeeld vierde bij de Grand Prix van Monaco in 1929. Na de 24 uur van Le Mans in 1930 (waar hij niet finishte) stopte hij abrupt met de motorsport.
In 1932 produceerde Philippe ook nog even een film genaamd “Lac aux dames”. Dat werd de eerste Franse film met geluid die internationaal faam behaalde.
Revolutionaire wijnmaker
Philippe kwam al vroeg in aanraking met wijn. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij naar de veilige familiewijngaarden van Château Mouton-Rothschild in Pauillac (Médoc, Frankrijk) gestuurd. Die wijngaarden waren al sinds 1853 in de familie, maar zijn vader en grootvader hadden weinig interesse er ook echt iets mee te doen. Philippe werd verliefd op het wijndomein en overtuigde zijn vader in 1922 om hem het wijndomein te laten besturen.
Slechts twee jaar later begon hij zijn eerste revolutie: de volledige productie zelf bottelen en rijpen op het château. Iets wat andere wijnmakers in de Bordeaux altijd over lieten aan zogenaamde 'négociants', de wijnhandelaren in de buurt.
In 1926 begon hij dé beroemde Mouton traditie. Hij vroeg bij elke jaargang een andere kunstenaar om de etiketten te ontwerpen. Dit gebeurt tot op de dag van vandaag, en veel beroemdheden hebben op de Mouton flessen kunnen pronken. Denk aan Salvador Dali, Pablo Picasso, Andy Warhol en Karel Appel. En zelfs Koning Charles (toen nog prins) in 2004.
In 1932 deed hij weer een meesterzet. De wijnen die hij niet goed genoeg vond voor de 'echte' Mouton, werden gelabeld als Mouton-Cadet. Dat merk werd ontzettend succesvol en was voor velen de introductie tot Bordeaux wijn.
Doorzetter
De Tweede Wereldoorlog dreigde alles wat hij had opgebouwd te vernietigen. Het château werd geconfisqueerd door de staat en Philippe werd opgepakt in Algerije. Hij kon in 1945 weer naar het château terug, maar trof daar een complete ravage aan. De Duitsers hadden alles vernietigd. Maar Philippe liet zich niet uit het veld slaan en begon gelijk met de wederopbouw.
Hij begon daarna ook zijn promotiecampagne om tot 'Premier Cru' gekroond te worden. In 1855 was namelijk op verzoek van Keizer Napoleon II een classificatie gemaakt van de beste wijngaarden in de Bordeaux. Mouton werd daar als 'tweede cru' ingedeeld, maar Philippe was ervan overtuigd dat hij wijn maakte op het allerhoogste niveau. Na veel lobbywerk kreeg hij het in 1973 eindelijk voor elkaar en ging het clubje Premier Crus van vier naar vijf. De classificatie is daarna nooit meer aangepast.
Grensverlegger
In 1979 werd Frankrijk te klein voor Philippe en ging hij de samenwerking aan met de beroemde Amerikaanse wijnmaker Robert Mondavi. Ze startten samen een nieuwe wijngaard in California, genaamd Opus One. Hun missie: de allerbeste wijn maken met nul concessies.
Na zijn overlijden in 1988 nam dochter Philippine, totaal onvoorbereid, het imperium over. En zij verlegde de grenzen nog verder. Ze versterkte de samenwerking met Mondavi in California, ging in zee met Concha Y Toro in Chili en breidde de Franse wijngaarden uit.
Onbetaalbaar?
Met zijn eigenzinnige ideeën en doorzettingsvermogen heeft deze markante man een onuitwisbare indruk achtergelaten op de wijnwereld. Maar, zijn naam en jacht naar de beste kwaliteit maken veel van zijn wijnen ook vrij onbetaalbaar. Voor een recente Mouton Rothschild betaal je zo'n €700. Een Opus One is iets goedkoper met bijna €500.
Gelukkig staat hij ook aan de basis van veel wijnen die een stuk betaalbaarder zijn! Bijvoorbeeld de Escudo Rojo Chardonnay uit Chili, de Les Cépages Pinot noir uit Pays d'Oc of de Mouton Cadet Heritage uit Bordeaux. Allemaal onder of nét boven Wijnvaders budget. En zeker het proberen waard! Wij mochten ze proeven voor het nieuwe assortiment van het Taphuys in Utrecht.
Comments