top of page
Foto van schrijverVincent Bakker-de Bruin

Onbekend maakt onbemind: Moldavië

Bijgewerkt op: 3 nov 2023

Moldavië is een land dat bij ons niet direct bekend staat om wijn, maar schijn bedriegt... Ze hebben hier namelijk meer wijnstokken per inwoner dan waar ook ter wereld! En ondanks dat Moldavië kleiner is dan Nederland, weten ze toch zo'n 2 miljoen hectoliter wijn per jaar te produceren. Goed voor plaats 11 in Europa. Hoog tijd om dit land eens beter te leren kennen!

Dezelfde breedtegraad als Bourgogne

De Republiek Moldavië ligt in Oost-Europa tussen Roemenië en Oekraïne. Het grenst nét niet aan de Zwarte Zee, maar ligt daar wel heel dicht tegenaan. Moldavië heeft een continentaal klimaat, wat hier betekent dat ze extreem lange maar milde winters hebben. Soms komt 130 dagen achter elkaar het kwik nét niet boven nul uit! Maar gelukkig hebben ze ook lange en zonnige zomers. Het land ligt namelijk op dezelfde breedtegraad als de Bourgogne in Frankrijk. Ondanks deze uitersten doet de wijnbouw het hier goed. Vooral door de vele heuvels en temperende invloeden van de Zwarte Zee.


Foto door Chumash Maxim

Turbulente wijntraditie

Fun fact: In Moldavië zijn fossielen gevonden van een oud druivenras van 6 tot 25 miljoen jaar geleden! Dat is misschien wat ver terug ;). Maar ook het wijnmaken zelf gebeurt hier al bijna 5.000 jaar!


Toen Moldavië in het begin van de 19e eeuw onderdeel werd van het Russische Rijk, begon de wijnindustrie echt serieus te worden. De overheid ondersteunde wijnboeren waardoor ze flink konden uitbreiden. Dat deden ze vooral met traditionele rassen zoals de Rara Neagra, maar ook Hongaarse, Bulgaarse, Griekse en Turkse rassen. In de tweede helft van de 19e eeuw namen juist de Franse rassen een vlucht: Pinot blanc, Pinot gris, Cabernet sauvignon, Sauvignon blanc, ... Die zie je allemaal nog steeds veel terug en hebben de inheemse rassen behoorlijk weggedrukt. Slechts 16% van de aangeplante druiven zijn nog echt inheems te noemen.


De druifluis-plaag en twee wereldoorlogen hakten er flink in, maar tijdens de Soviet jaren was de wijnindustrie weer groter dan ooit. Binnen 10 jaar werd 150.000 hectare aangeplant! Helaas heeft Moldavië het de laatste decennia weer zwaar. Rusland was namelijk lang #1 importeur van hun wijnen (goed voor 80% van de export!), maar in 2006 stopte ze daarmee vanwege een diplomatisch conflict. In 2013 werd dat nog eens bekrachtigd en sindsdien zijn de wijngaarden flink gekrompen.


Tegenwoordig wordt zo'n 30% van alle wijngaarden in Moldavië alleen gebruikt door hobbyisten. Veel families hebben eigen recepten en druivenklonen die generatie op generatie worden doorgegeven.


Drie historische wijnregio's

Moldavië kent veel kleine wijngebiedjes, maar drie historische wijnregio's hebben ook echt een beschermde geografische aanduiding. Dat zijn Valul lui Traian, Stefan Voda en Codru. Hoewel er vooral witte wijn wordt gemaakt (70% van de productie), staan de regio's zelf juist bekend om de rode kwaliteitswijnen.

Kaart door wineofmoldova.com

Codru

Codru ligt in het midden van Moldavië en is verreweg het grootste wijngebied van het land. Hier staat 60% van alle wijngaarden in het land, vooral voor commercieel gebruik. De vele heuvels in het gebied beschermen de druiven in de winter tegen vorst en in de zomer tegen de wind. Dat maakt deze regio goed geschikt voor witte wijnen, die hier zacht, fris en bloemig zijn.


Wijnkelders van Milestii Mici. Foto door Serhio

Trots van de regio is het wijndomein Romanesti. Dat was voorheen het domein van de Romanov dynastie en produceert de beste witte-, mousserende- en versterkte wijnen van het land. Nog een leuk feitje: deze regio huist de grootste én een-na-grootste wijnkelder ter wereld. De kelder van wijnhuis Milestii Mici is een slordige 250 km lang! Vandaag de dag is 'slechts' 120 km in gebruik, maar met bijna 2 miljoen opgeslagen flessen is dat nog ruim genoeg voor het Guiness Book of Records. De kelders van Cricova moeten genoegen nemen met de tweede plaats, maar herbergen wel de grootste collectie Moldavische wijn.


Stevan Voda

Stevan Voda ligt in het zuidoosten van Moldavië, uitgestrekt langs de Dniester rivier. Dit gebied staat bekend om de kleinere regio Purcari (of Nistreana) en de Negru de Purcari die daar vandaan komt. Dat is een rode wijn gemaakt van de Franse Cabernet sauvignon, de inheemse Rara Neagra en de Georgische Saperavi. Een bijzondere mix dus! Eind van de 18e eeuw werd deze ruim geschonken aan het Engelse hof. Het zijn rijke en vaak oudere wijnen met aroma's van zwarte bessen, viooltjes en eik.


Valul lui Traian

Deze regio ligt het meest zuidelijk en heeft drie specifieke subzones: de Bugeac vlakte, het Tigheci bos en de Prut rivier terrassen. Dat geeft een flinke diversiteit aan terroir. Door de invloeden van de Zwarte Zee is de regio heel goed geschikt voor langer rijpende blauwe druiven. Zo vindt je hier vooral Cabernet sauvignon, Merlot, Saperavi en de lokale Feteasca Neagra. De wijnen hebben intense kleuren en zijn vaak fruitig en rond (goed rijp dus!). Ze staan hier ook bekend om hun versterkte wijnen en wijnen met ingedroogde of overrijpe druiven.


Kortom

Moldavië is als wijnland nog niet echt ontdekt door het grote publiek, maar het heeft alles in zich om flink aan populariteit te winnen. Een mooi moment dus om de unieke en goed betaalbare wijnen eens te proeven ;).


32 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page