top of page
Foto van schrijverKoen van der Werf-Versteeg

Onbekend maakt onbemind: Mallorca

Bijgewerkt op: 3 nov. 2023

Denk je aan Mallorca, dan denk je niet direct aan wijn. Mallorca staat vooral bekend om haar prachtige stranden, en de hoge kindvriendelijkheid. Ideaal voor gezinsvakantie dus. Maar over heel Mallorca vind je ook wijngaarden, dus helemaal ideaal voor een Wijnvaders-vakantie! Wist je dat het als enige Balearen-eiland zelfs 2 DO's heeft? Tijd voor een korte deep dive in Mediterraan Mallorca!

Bij Alicante naar rechts

First things first, de topografie. Mallorca is een van de 4 Balearen-eilanden. De drie anderen zijn Menorca, Ibiza en Formentera. Mallorca is de grootste, met een oppervlakte van 3640 km², vergelijkbaar met de provincie Friesland. Ook qua inwoneraantal, al zijn er vaak meer toeristen dan inwoners op het eiland te vinden. Mallorca ligt midden in de Balearische zee, tussen Spanje en Italië, en op dezelfde breedtegraad als Alicante. Het eiland kent een echt Mediterraan klimaat; warme zomers en zachte winters. Vooral in de zomer is het heel zonnig met nauwelijks neerslag. Het voor- en najaar zijn ietsje natter en kunnen best onstuimig zijn.


De wijnvallei

Het is best vreemd dat we in Nederland niet zo bekend zijn met Mallorcaanse wijnen, want het eiland is er enorm geschikt voor. Dat komt voornamelijk door de afwisseling van gebergten en 'vlakke' grond. Als je naar de kaart van Mallorca kijkt, zie je dat er in het noordwesten een grote bergketen ligt: de Serra de Tramuntana. In dit gebergte ligt ook de Puig Major, met 1445 meter het hoogste punt van Mallorca. Van het zuidoosten naar het oosten loopt een groot gebied met veel heuvels. Precies hier tussenin ligt een vallei met mooie heuvels aan beide kanten; ideaal voor het verbouwen van druivenstokken. Groot voordeel van de vallei is de constant aanwezige wind. Als de druiven nat zijn geworden door dauw, mist of regen, blaast de wind ze droog en voorkomt schimmels.


Eeuwenoude traditie

Wijnbouw op Mallorca gaat way back, tot aan de klassieke Romeinse tijd. Vanaf de 14e tot de 19e eeuw waren de zoete Malvasia's mateloos populair in Engeland, Duitsland en Nederland. Helaas kwam met de handel ook de druifluis naar Mallorca, al konden ze 'm aanvankelijk tegenhouden. Toch werd het grootste deel van de wijnstokken aangevallen en vernietigd.


Gelukkig werd de draad snel opgepakt, en werden de lokale druiven terug aangeplant. Net genoeg voor eigen productie. Mallorcaanse wijnen kwamen niet verder dan het Spaanse vasteland. In de jaren '90 kwam daar verandering in. Wijnmakers zagen het licht en begonnen flink te investeren. In materieel als RVS tanks, de vaten en irrigatiesystemen. Maar ook in experimenten met populaire druivensoorten als Merlot en Chardonnay. Dat leverde kwaliteitswijn op die door de prijs flink concurreerde met Rioja en Ribera del Duero. De trend was gezet! Door alle inspanning heeft Mallorca nu zelfs 2 appellaties: DO Binissalem (aan de voet van de Serra de Tramuntana) en DO Pla i Llevant (in centraal oostelijk Mallorca rondom Manacor en Felanitx).


Lekker inheems

Wat Mallorcaanse wijn bijzonder maakt, is dat het ze ondanks de druifluis is gelukt om de inheemse druiven te behouden. Tot op de dag van vandaag groeien er zo'n 40 voornamelijk blauwe druivenrassen die nergens anders voorkomen. Dat zorgt ervoor dat je echt de smaak van Mallorca kunt proeven. De bekendste druif is Callet, wat doet denken aan de Cabernet Sauvignon door zijn complexiteit en kruidigheid. Manto Negro is de held rondom Binissalem. Een druif die lichte rode wijn oplevert met aroma's van kersen, karamel en bloemen. Witte wijn vind je vooral van de Prensal blanc, ook wel Moll genoemd. Geeft strogele, lichte wijn. Een zomerse doordrinker die vaak met Chardonnay wordt geblend voor wat complexiteit.


Kortom

Mallorcaanse wijn is het proberen waard! Het is een compleet eigen stijl, waarin je de traditionele Mediterraanse stijl kunt proeven. Klein nadeel: je moet in Nederland héél goed zoeken naar Mallorcaanse wijn. Wil je echt de stijl ontdekken, stap dan in het vliegtuig. Binnen 2 uur sta je op Palma en liggen de wijngaarden aan je voeten. Een bezoekje aan die wijngaarden mag dan zeker niet ontbreken! Denk aan de hele grote als Bodegas José L. Ferrer, de wat compactere als Bodegas Miquel Oliver, de kleine familiewijngaard Vins Nadal in Binissalem of het bijzondere wijnhuis Can Axartell van de familie Schwarfkopf. Bij die laatste doet de zwaartekracht bijna al het werk in de wijnkelders! Check onze review van de Can Axartell Blanco.




38 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page