Yamas! We nemen je mee naar dit land van de klassieke oudheid, zonovergoten eilanden en… heerlijke wijnen. Het staat misschien niet meteen op je wijnradar, maar Griekenland is een heel oud en tegelijkertijd upcoming wijnland. Van de god Dionysos tot moderne wijnmakers die tradities in nieuwe jasjes steken: Griekenland is een pareltje voor de avontuurlijke wijnliefhebber. In dit blog nemen we je mee op ontdekkingstocht langs de authentieke druiven, diverse regio’s en bijzondere wijnverhalen die Griekenland zo uniek maken.
Unieke archipel
Griekenland bestaat uit meer dan 6.000 eilanden en eilandjes, verspreid over de Egeïsche en Ionische Zee. Elk eiland heeft zijn eigen unieke landschap en karakter. Van de witte huizen en blauwe koepels van Santorini tot de groene heuvels en olijfgaarden van Corfu. Tel daar een goed klimaat bij op, en je hebt de ideale omstandigheden voor wijnbouw!
Dat klimaat wiebelt tussen mediterraan aan de kust tot continentaal in de bergen. Op het Ionische schiereiland, het meest bekende deel van Griekenland gelegen aan de westkant, heb je warme, droge zomers en milde, natte winters. In het oosten is het een stuk droger dan aan de westkant. Maar overal in Griekenland is het aangenaam warm.
Het terroir van Griekenland is divers en biedt ideale omstandigheden voor wijnbouw. De bodem bestaat voornamelijk uit kalksteen en klei, wat zorgt voor mineraliteit en complexiteit in de wijnen. Doordat de zee altijd dichtbij is, heb je een verkoelend briesje, wat helpt om wijnen fris te houden met mooie zuren. De combinatie van zon, zee en bodem maakt Griekenland perfect voor het verbouwen van zowel witte als blauwe druivensoorten.
Oude wijncultuur in een nieuw jasje
De Grieken maken al meer dan 6.500 jaar wijn. Het is daarmee misschien wel het oudste wijnland van Europa. Het is dan ook zeker geen toeval dat de Grieken een heuse god van de wijn hadden; Dionysos. Vanaf de jaren '60 is vooral Retsina onze wijnkennis van Griekenland gaan domineren. Deze harswijn heeft zeker een plekje in de Griekse geschiedenis, maar is absoluut geen ambassadeur meer van de moderne wijnmakers. De laatste 20 jaar zijn die druk bezig om de authentieke druivensoorten en terroirs opnieuw op de kaart te zetten, maar dan wel in een modern jasje. Alles om Griekse wijn ook internationaal op de kaart te zetten.
Belangrijkste wijnregio’s en haar druiven
Griekenland heeft tal van wijnregio’s, van de zonnige eilanden tot de koele bergen. En in die regio’s vind je dan weer honderden inheemse druivensoorten die je nergens anders ter wereld vindt. Namen als Assyrtiko, Xinomavro en Agiorgitiko rollen misschien niet meteen soepel van je tong, maar ze glijden wel heel lekker naar binnen! We lopen de drie bekendste regio’s langs: Naoussa, Nemea en het eiland Santorini.
In het noordelijke deel van Griekenland ligt Naoussa, dé plek voor de Xinomavro-druif. De wijnmakers hier maken wijnen met hoge zuren en tannines, die met oudering zachter en complexer worden. Wijn uit Naoussa is vaak elegant en doet denken aan Barolo’s uit Italië – maar dan met een Griekse twist. Je kunt smaken verwachten van donkere bessen, tomaat en zelfs olijven. Daar heb je die Griekse twist!
In de Peloponnesos ligt Nemea, de bakermat van de Agiorgitiko-druif. Door de gunstige ligging en het goede klimaat wordt Nemea door sommigen gezien als een van de beste wijngebieden ter wereld. Ze noemen het ook wel de ‘Bordeaux van Griekenland.’ Nog een bijnaam: de rode Agiorgitiko wijnen uit Nemea worden ook wel ‘Bloed van Hercules’ genoemd. Volgens een legende zijn de wijnen namelijk zo rood omdat de wijngaarden gekleurd werden door het bloed van de leeuw die Hercules daar doodde.
Gerijpte Agiorgitiko’s zijn diep donkerrood met geconcentreerde smaak van kersen en specerijen en rijpe tannines. Worden ze niet gerijpt, dan houd je frisse rode wijnen over met een goede zuurgraad en nog steeds zachte tannines. In beide gevallen dus erg goed drinkbaar en goed te combineren met veel gerechten. Oh, en ze maken er ook frisse rosé van: een veelzijdige druif dus!
In het zuiden vind je Santorini, een vulkanisch eiland en naast een toeristische hotspot ook een wijnwalhalla. De droge en winderige omstandigheden maken het een uitdagende plek voor wijnbouw. Hier groeit de Assyrtiko-druif op unieke wijze: in een lage mandachtige vorm, ‘kouloura’ genoemd. Zo worden de druiven tegen de harde wind en hete zon beschermd. Het resultaat? Wijnen met een opvallende mineraliteit, frisse zuren en een ziltige touch die rechtstreeks van de vulkanische bodem lijkt te komen.
Heb je Assyrtiko, Xinomavro en Agiorgitiko al uitgespeeld? Niet getreurd! Onderaan dit blog hebben we wat tips voor onbekendere Griekse wijnen van kleine 'boutique' wijnhuizen.
Bijzondere Griekse gewoonten
Griekenland zit vol verrassingen, niet alleen qua landschap en cultuur, maar ook als het gaat om wijn. We hebben een aantal opmerkelijke en grappige weetjes die je misschien nog niet kende op een rijtje gezet.
In het zuiden van Griekenland, op het schiereiland Mani, worden wijnen nog steeds op traditionele wijze gerijpt in amfora’s – grote kleipotten die onder de grond worden begraven. Deze methode geeft de wijn een bijzondere, aardse smaak en herinnert aan de tijden van de oude Grieken. Echte traditionele wijn dus!
Gek op reptielen én wijn? Ga dan naar Kreta! Op dit eiland zijn er wijngaarden waar leguanen en andere reptielen een gewoon onderdeel van de wijngaard zijn. Ze worden ingezet om insectenplagen op een natuurlijke manier onder controle te houden. Zo draagt zelfs de lokale fauna bij aan de wijnproductie!
In de tijd van de oude Grieken werd wijn vaak bewaard in kleipotten, die met hars werden verzegeld om ze luchtdicht te maken. Zo ontstond de unieke smaak van Retsina, een witte wijn met een uitgesproken dennengeur. Retsina heeft nogal een stoffig imago, je moet ervan houden... Vaak terug te vinden in de vele souvenir tourist traps.
Vinsanto: het vergeten goud
Vinsanto ken je vast wel uit Italië, die heerlijke goudgele dessertwijn uit de kleine flesjes. Maar wist je dat Vinsanto van oorsprong uit Griekenland komt? Het is een van de meest bijzondere wijnen uit Griekenland, uit Santorini om precies te zijn. Het wordt gemaakt van druiven die in de zon zijn gedroogd om de suikers te concentreren. De wijn rijpt in eikenhouten vaten en ontwikkelt intense smaken van gedroogd fruit, honing en karamel. Volgens sommige legendes dronken zelfs de Venetiaanse aristocraten deze wijn tijdens hun feesten en is het zo in Italië beland.
Kort en Krachtig
Griekenland is een wijnland dat je niet mag missen! Met een breed scala aan inheemse druiven, eeuwenoude wijntradities en moderne innovaties biedt het voor elk wat wils. Van frisse Assyrtiko’s tot stevige Xinomavro’s, en van de dennenachtige Retsina tot de zoete Vinsanto – er valt zoveel te ontdekken. Dus, de volgende keer dat je naar de wijnwinkel gaat, sla dan een Griekse fles in en laat je verrassen door wat dit prachtige land te bieden heeft. Yamas!
Zelf proeven?
Wij mochten drie heerlijke en moderne Griekse wijnen proeven van Soukou.nl. Bij Soukou vind je exclusieve wijnen van kleine wijnhuizen in Griekenland, met een goede selectie van wijnen tot €15. Helemaal in ons straatje! We hebben wijnen van bijvoorbeeld Malagouzia en Savatiano alvast voor je geproefd en beoordeeld. Klik op de foto's om de review te lezen!*
*De door ons geproefde wijnen zijn ook al proefpakket te koop! Je krijgt dan de Blender Salty Tony, Orivatis Old Vines en Petriessa Malagouzia in een box voor €37,50. Klik hier om te bestellen!
Comments