top of page
Foto van schrijverVincent Bakker-de Bruin

Onbekend maakt onbemind: Bolivia

Over onbekende wijnlanden gesproken... Probeer maar eens Boliviaanse wijn in Nederland te vinden! Niet zo eenvoudig, maar wij geven onderaan dit blog de gouden tip ;). Bolivia is een hele kleine speler in de wijnwereld, maar wél een hele unieke. In dit blog nemen we je mee in de wereld van de allerhoogste wijngaarden, 'jungle' wijnranken en elegante wijnen: Welkom in Bolivia!
Woestijn van Bolivia op de voorgrond met besneeuwde Andes op de achtergrond
Boliviaanse Andes - Foto door Green88 via Flickr

Wijn op grote hoogte

Bolivia ligt in het hart van Zuid-Amerika, omringd door Brazilië, Argentinië en Chili. Omdat het zo dicht bij de evenaar ligt is het er eigenlijk te heet om druiven te verbouwen. Alleen op grote hoogte kunnen ze goed groeien. En grote hoogte is hier ook écht grote hoogte. Pas vanaf zo'n 1600 meter boven zeeniveau vindt je hier wijngaarden in het Andesgebergte. Dat is nog even 400 meter hoger dan de allerhoogste wijngaarden in Europa! En uitschieters naar 2500+ meter zijn er ook zeker. Weten waar de allerhoogste wijngaard ter wereld ligt? Lees je in onze top 5 hoge wijngaarden.


Door de hoogte en het bergachtige klimaat zijn er enorme verschillen in dag- en nachttemperatuur. En de druiven vangen erg veel licht. Dit kan ideaal zijn voor de rijping en het ontwikkelen van complexe aroma's, maar brengt ook risico's met zich mee. Denk aan strenge vorst, hagel, zonnebrand, droogte en extreme wind. Het is een behoorlijke uitdaging om hier druiven te laten groeien, maar het levert wél hele mooie wijnen op.


Nieuw in wijn, of toch niet?

Pas sinds de jaren '60 wordt er flink geïnvesteerd in Boliviaanse wijnbouw met moderne technieken en ingevlogen expertise. Daarvoor was de wijncultuur hier meer hobby dan industrie. En toch heeft Bolivia een lange wijngeschiedenis. Deze gaat terug naar de 16e eeuw toen de Spaanse kolonisten wijnstokken meenamen. Zij zwengelde de wijnbouw hier aan om de klooster van de Conquistadores van miswijn te voorzien. Die oorspronkelijke druiven waren Criolla (die vooral in Argentinië voorkomt) en Muscat de Alexandrië (één van de oudste druiven ter wereld, uit het oude Egypte).


Later, rond 1545, werd er veel zilver ontdekt in Bolivia. De economie kreeg een boost en de vraag naar feestelijke drank groeide gezellig mee. Men ging meer wijn maken en begon ook met destillaat van Muscat de Alexandrië: Singani. Singani is nog altijd een belangrijk onderdeel van de Boliviaanse cultuur en internationaal geliefd onder cocktail-mixers vanwege de bloemige smaak.


Tegenwoordig kun je Bolivia echt onder de 'upcoming' wijngebieden rekenen. Master of Wine Cees van Casteren (o.a. bekend van het boek 'Proeven als een pro') is een ware ambassadeur en helpt om wijnbouw in Bolivia te ontwikkelen en beter te vermarkten. Vooralsnog blijft Bolivia een bescheiden speler, zeker met maar 3500 hectare aan wijngaarden.


Wijnjungles

Wat Boliviaanse wijnbouw zo bijzonder maakt is niet alleen wáár de druiven groeien maar ook hoe ze groeien. De druivenranken groeien namelijk in bomen, als een soort jungle. In delen van Bolivia - vooral de Cinti vallei - kom je deze wijnjungles tegen, met een duur woord "arboreal viticulture". Nergens anders in de wereld vind je dit! Het is een hele oude manier van werken die door de Spaanse missionarissen werd ontwikkeld. De druivenstokken hier zijn vaak 200+ jaar oud (!) en groeien in oude molle bomen. Die zorgen voor een stevig frame en beschermen de druiven tegen zon, hagel en wind. Ook schijnen de molle bladeren, bloemen en vruchten bijzondere aroma's mee te geven aan de druiven. Vaak beschreven als peperig, bloemig en kruidig.

Foto van wijnranken die langs oude bomen groeien, met bergen op de achtergrond
Foto van een wijnjungle in de Cinti vallei - door southamericawineguide.com

Belangrijkste druiven

Waar Argentinië duidelijk bekend staat om Malbec, heeft Bolivia (nog) niet echt een 'signature' wijndruif. Wel staat er ontzettend veel Muscat de Alexandrië aangeplant. Maar die vindt (meestal) de weg niet naar wijn. Qua wijndruiven zijn het met name de vroeg rijpende varianten die het hier goed doen. Van de blauwe druiven zie je bijvoorbeeld veel Cabernet sauvignon, Merlot, Syrah, Tannat en Malbec. Qua wit zijn het Torrontes, Chenin blanc, Riesling, Moscatel en Ugni blanc. Je ziet, een duidelijke Franse inslag!


Door de grote hoogte en bijzondere omstandigheden zijn Boliviaanse wijnen over het algemeen aromatisch, vol fruitig en fris zuur. Rode wijnen hebben vaak flink tannine, maar die is dan wel fluweelzacht.


Belangrijkste wijnregio's

Bolivia heeft drie belangrijke wijnregio's, allemaal valleien: de Valleys of Santa Cruz, de Valleys of Tarija, en de Valley of Cinti.

Kaart met daarop de belangrijkste wijnregio's aangegeven
Kaart van de bekendste wijnregio's - door winesofbolivia.com

Valleys of Santa Cruz

Deze regio vind je in het oosten van Bolivia, vlakbij Santa Cruz. Omdat Santa Cruz één van de rijkste steden van Bolivia is, vind de wijn daar veel aftrek. Ondanks dat het gebied zelf maar heel klein is; zo'n 100 hectare. Deze valleien liggen tussen 1600 en 2000 meter en hebben een meer tropisch klimaat vergeleken met de andere wijnregio's. Hier worden vooral internationale (Franse) druivenrassen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah verbouwd. De wijnen zijn vol en fruitig, met een goede balans door de zuurgraad.


Valleys of Tarija

Dit is de zuidelijkste wijnregio, grenzend aan Argentinië. Hier liggen zo'n 80% van alle wijngaarden van Bolivia en wordt gezien als hét epicentrum van haar wijncultuur. De wijngaarden liggen hier op een hoogte van ongeveer 1600 tot 2200 meter. Tarija staat bekend om de Tannat wijnen. Die hebben dezelfde elegante stijl als die uit Uruguay (daar beschouwd als nationaal erfgoed en wereldwijd geroemd), maar zijn dan nóg eleganter.


Valleys of Cinti (Chuquisaca regio)

Dit gebied staat bekend om de eeuwenoude wijnstokken en sprookjesachtige wijnjungles. Het ligt nog een stukje hoger dan Tarija, tussen de 2200 en 2500 meter. Maar hier vindt je ook de hoogste wijngaarden van het land, op 3200 meter hoog bij Cotagaita. Die oude wijnstokken zijn vooral Muscat de Alexandrië-druiven. Naast de singani wordt daar steeds meer 'gewone' wijn van gemaakt. Je krijgt dan vol stuivende wijnen met jasmijn en kamille en frisse zuren.


Kort en Krachtig

Bolivia is met recht een onbekend wijnland voor Nederlanders, maar biedt wel precies wat wij vaak lekker vinden: Fruitige, zachte wijnen met frisse zuren. Met de bijzondere wijngebieden op immense hoogte is Bolivia een wijnland wat je zeker wil ontdekken. Dus, wil je eens een meer avontuurlijke wijn proberen? Look no further. Wij mochten een aantal Boliviaanse wijnen proberen van de enige leverancier in de Benelux: Vinos de Altura. Lees snel onze reviews op Instagram en bestel de wijnen zelf. Salud!


40 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page