top of page
Foto van schrijverVincent Bakker-de Bruin

Go-To-Guide alcoholvrije wijn

Bijgewerkt op: 18 aug. 2023

De populariteit van alcoholvrije drank is de laatste jaren enorm gestegen. Vooral 0.0 bier en radler vinden we inmiddels heel normaal. Maar hoe staat het met alcoholvrije wijn? Dat was lange tijd toch niet echt een favorietje...

Wij hebben ons in de wereld van alcoholvrije wijn gestort en kunnen met zekerheid zeggen: het gaat écht de goede kant op! Door moderne technieken is de smaak stukken beter geworden en ook het aanbod neemt flink toe. Dus of je nu de BOB bent, meedoet aan dry january, wat meer op je gezondheid let óf een kindje verwacht, je hoeft het niet meer bij 'een frisje' te houden!


In dit blog duiken we aan de hand van een aantal vragen dieper in de wondere wereld van alcoholvrije wijn.


Waarom wordt alcoholvrije wijn steeds beter?

Er zijn vier redenen waarom de kwaliteit van alcoholvrije wijn in de lift zit:

  • Meer vraag. Steeds meer mensen willen (af en toe) alcoholvrij drinken. Tot nu toe wordt de totale verkoop nog gedomineerd door alcoholvrij bier (zo'n 80% in 2022), maar ook andere alcoholvrije dranken doen het steeds beter. 0.0 bier heeft de trend gezet waardoor wijnproducenten die ook steeds serieuzer nemen.

  • Aandacht van wijnboeren. Wijnboeren selecteren druiven nu specifiek voor alcoholvrije wijn. Ze plukken deze druiven eerder dan normaal. Daardoor hebben ze minder suiker wat ervoor zorgt dat de uiteindelijke wijn ook minder alcohol bevat. En wat er niet in zit, hoeft er ook niet uit.

  • Bekende producenten. Door de toenemende populariteit (en vraag) maken ook de bekende wijnhuizen vaker een alcoholvrije variant. Dat komt de smaak alleen maar ten goede, want ze hebben natuurlijk wat hoog te houden ;)

  • Moderne technieken. Vroeger werd alcohol uit de wijn gehaald door het te verhitten. Groot nadeel: de meeste smaak was je dan ook gelijk kwijt. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel betere methodes waarbij de wijn gewoon lekker koel blijft. Zo blijven de typische wijn aroma's en -smaken optimaal behouden. Die methodes beschrijven we hieronder.


Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?

Het is in ieder geval belangrijk om eerst wijn mét alcohol te maken. De vergisting geeft nou juist de echte wijnsmaak, met de unieke eigenschappen van de gebruikte druiven én de 'signatuur' van de wijnmaker. Doe je dit niet, dan is het gewoon druivensap ;)


Er zijn drie belangrijke moderne technieken: vacuümdistillatie, omgekeerde osmose en 'spinning cone column'. Nerdmodus aan!

  • Vacuümdestillatie. Alcohol in een vacuüm heeft een kookpunt tot onder de 30 graden. Dat maakt dat alcohol in de wijn eerder verdampt dan de andere stoffen. Zo kun je het van elkaar scheiden. En door de lage temperatuur heeft het minder invloed op de aroma's en blijven ook de subtielere geuren behouden. En zelfs de aroma's die tóch vervliegen, worden vaak opgevangen en later weer toegevoegd aan de wijn.

  • Omgekeerde osmose. De wijn wordt door een heel fijn filter geperst. Kleur, tannine en aroma’s passen daar niet doorheen en worden zo gescheiden van water en alcohol. Die laatste twee worden gedestilleerd om de alcohol van het water te scheiden. De alcohol kan weg, en de rest wordt weer met elkaar gemengd tot alcoholvrije wijn.

  • Spinning cone column. Deze is wat ingewikkelder. De wijn gaat in verticale RVS kolommen. Die kolommen bestaan uit een stapel schalen, waarvan de helft kan draaien en de andere helft niet. De eerste keer dat de wijn door het systeem gaat, worden de lichtste deeltjes (aroma's) gescheiden en apart opgevangen tot een vloeibare 'essence'. Een soort geconcentreerd parfum. De tweede keer wordt de zwaardere alcohol gescheiden en opgevangen. Wat overblijft is de body van de wijn (met tannine en kleur). Die drie componenten kun je dan weer bij elkaar voegen om tot je gewenste alcoholpercentage te komen.


Smaakt alcoholvrij net als gewone wijn?

Niet helemaal. Alcohol heeft een groot effect op de smaak van wijn. Het geeft meer bite en body en verbindt aroma's en smaken met elkaar. Dat zorgt voor balans in wijn. Ook goede alcoholvrije wijnen zijn daarom vaak wat lichter van smaak. Bij de minder goede varianten mis je complexiteit en heb je al snel een waterig drankje.


Zonder alcohol proef je ook meer zuren en tannines. Voor witte wijn wordt het extra zuur soms gecompenseerd met meer suiker of zoetstoffen. Dat helpt ook om het iets 'vetter' en minder waterig te maken.


Rode alcoholvrije wijn lijkt vaak nog het meest op gewone wijn. Dat komt omdat de tannines voor structuur blijven zorgen. Als er wat aroma's missen, of de wijn te zuur is, wordt er soms geconcentreerd druivensap toegevoegd. Dat maakt alles wat milder en smaakvoller.


Bij mousserende alcoholvrije wijn wordt er koolzuur toegevoegd. Daarmee kun je de smaak een beetje verbloemen. Het valt dan bijvoorbeeld minder op als een wijn zoeter of zuurder is. De bubbels zorgen ook voor een andere smaakbeleving waardoor de wijn meer lijkt op een 'gewone' mousserende wijn.


Is alcoholvrije wijn écht alcoholvrij?

Korte antwoord: Soms. Het lukt niet altijd om echt alle alcohol uit de wijn te halen. Daarom zie je dat er vaak nog minder dan 0.5% alcohol in een wijn zit. Dan mag het nog steeds 'alcoholvrij' heten. Hier moet je dus goed op letten als je echt geen alcohol wil drinken. Als er 0.0% op het etiket staat, dan bevat het geen druppeltje alcohol.


Even een zijstapje; in heel veel dagelijkse producten zit óók een klein beetje alcohol. Bijvoorbeeld in een rijpe banaan, brood of een glas fruitsap. Dit komt omdat deze producten van nature gaan gisten. Alle producten met minder dan 0.5% alcohol vallen niet onder de alcoholwet en volgens de warenwet mag er door natuurlijke gisting maximaal 0.5% alcohol in producten zitten. Een overrijpe banaan valt bijvoorbeeld maar nét binnen die grens.


Is alcoholvrije wijn gezonder?

Alcohol bevat veel calorieën. Dat komt omdat er suiker nodig is om de alcohol te maken. Voor elke gram alcohol heb je1,7 gram suiker nodig. Omdat de alcohol ontbreekt in alcoholvrije dranken, heb je dus ook die calorieën niet. Soms wordt er voor de smaak nog wel een beetje suiker toegevoegd, maar zelfs met die extra suiker bevatten alcoholvrije wijnen zo'n 70-80% minder calorieën. Dat scheelt een slok op een borrel!


Kun je alcoholvrije wijn net zo lang bewaren?

Zeker niet! De meeste wijn wordt tegenwoordig sowieso gemaakt om binnen een jaar of twee op te drinken. Maar alcohol is één van de conserveermiddelen in wijn. Alcoholvrije wijn kun je dus maar beter nóg sneller opdrinken. Moet wel lukken toch, zonder risico op een 'hangover' en met maar een kwart van de calorieën?



Onze tips

Om eens goed te ervaren welke opties er zijn voor alcoholvrije wijn, en hoe ze smaken, heeft Nix & Nix, de alcoholvrije slijter, ons een aantal flessen opgestuurd. En wij waren echt enthousiast over hoe de wijnen zich hebben ontwikkeld de afgelopen tijd! Van zoetzure limonade naar een echt goed alternatief voor wijn met alcohol. Weten wat we hebben geproefd, en wat we ervan vonden? Check de reviews hieronder!

Fris zuur, subtiel zoetje, romig en zachte bubbels

Fruitig, friszuur, zoetig en spetterende bubbels

Mineraal, goed zuur, groene appels en wat toast







Lees onze review en bestel 'm bij Nix & Nix.

Lees onze review en bestel 'm bij Nix & Nix.

Lees onze review en bestel 'm bij Nix & Nix.


96 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page