top of page
Foto van schrijverVincent Bakker-de Bruin

Cru de Beaujolais, Bourgondische topwijnen voor een prikkie

Als je aan Beaujolais denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan de beroemde (of beruchte) Beaujolais Nouveau (a.k.a. Primeur); de jonge, fruitige wijn die elk jaar op de derde donderdag in november wordt vrijgegeven. Maar Beaujolais is zoveel meer dan alleen die lichtvoetige wijn-limonade! In dit blog nemen we je mee naar het hart van deze veelzijdige wijnregio, waar niet alleen frisse doordrinkwijnen worden gemaakt, maar ook serieuze, complexe wijnen die het ontdekken meer dan waard zijn. En - niet onbelangrijk vinden wij - ook de topwijnen hier zijn prima betaalbaar! En vaak een heel mooi alternatief voor prijzige Bourgognes.

Foto vanuit de lucht van de wijngaarden rondom het plaatje Morgon in Beaujolais.
Wijngaarden rondom Morgon, Beaujolais. Foto door Filipp Romanovski

Pareltje van de Bourgogne?

Beaujolais ligt in het zuidelijke deel van het bekende Bourgogne, tussen de stad Lyon en de iconische wijngaarden van de Côte d'Or. Het gebied is beroemd om zijn zachte heuvels, granietbodems en ideale klimaat voor wijnbouw. Critici zijn er nog niet helemaal uit of Beaujolais nou onderdeel is van het Bourgogne-wijngebied of eigenlijk meer een apart gebied is. Eén ding is zeker: Beaujolais is wel écht anders dan de rest van Bourgogne. En dat komt vooral door de Gamay-druif. Waar de Bourgogne uitblinkt in Pinot noir en Chardonnay, vind je in Beaujolais bijna alleen maar Gamay (en een heel klein beetje Chardonnay). Deze ster van de regio zorgt voor sappige, fruitige, rode wijnen met veel charme. En hoewel Beaujolais vaak wordt gezien als de vrolijke en lichte tegenhanger van Bourgogne, komen er ook elegante en krachtige wijnen vandaan. En dáár willen we je meer over vertellen.


De Cru's van Beaujolais

Terwijl Beaujolais Nouveau vaak de show steelt, schuilen de échte schatten van de regio in de cru's van Beaujolais. Deze wijngaarden produceren wijnen met veel meer structuur, diepgang en complexiteit. En ze worden vaak zelfs nog mooier als ze een paar jaartjes ouderen. Moet je bij een nouveau absoluut niet proberen...


Elk cru-gebied heeft zijn eigen karakter en stijl, daarom gaan we ze in vogelvlucht langs. Van noord naar zuid zijn dit de 10 cru's van Beaujolais.


Foto van een wijnfles voor een achtergrond van bladeren
Saint-Amour van wijnhuis Domaine de la Creuze Noire

1. Saint-Amour

Zo'n romantische naam verkoopt bijna als vanzelf, toch? In Saint-Amour zijn de wijnen net zo romantisch als de naam: zacht, fruitig, met een lichte kruidigheid en de geur van viooltjes. Van de wat hogere hellingen komen iets krachtigere wijnen die zachter worden met wat jaartjes op de teller.


Fun fact: een kwart van alle Saint-Amour wijnen wordt rond Valentijnsdag verkocht. Gek hè?


2. Juliénas

Dit is één van de oudste wijngebieden in Beaujolais, mogelijk vernoemd naar Julius Caesar. De wijnen van Juliénas zijn robuust en krachtig, met tonen van rijp rood fruit, kruiden en een vleugje kaneel. Ze hebben vaak wat meer body dan andere cru's en kunnen met gemak een paar jaar in de kelder blijven liggen om nog verder te ontwikkelen.


3. Chénas

De kleinste van de tien cru's, maar zeker niet de minste. Wijnen uit Chénas hebben een mooie structuur en een wat aardser karakter dan veel andere Beaujolais-wijnen. Hier vind je smaken van rijpe kersen, viooltjes en soms zelfs een hint van cederhout. Door hun stevige structuur kun je Chénas-wijnen beter eerst wat laten ouderen voordat je 'm opentrekt.


4. Moulin-à-Vent

Eén van de bekendste gebieden in Beaujolais, gelegen rondom de iconische windmolen. Dit is - samen met Morgon en Chénas - de krachtpatser van de regio. De wijnen hier zijn stevig en geconcentreerd, met smaken van rijpe kersen, zwart fruit en kruiden. Moulin-à-Vent heeft als bijnaam de "koning van de Beaujolais", waarschijnlijk deels omdat hij het meest op de iconische Pinot noirs uit de Bourgogne lijkt. Dit is namelijk een van de cru's waar wijnen vaak op hout worden gerijpt en moeiteloos 10 jaar of langer kunnen blijven liggen. Echt een wijn met spieren!


Fun fact: Vlak voor de Tweede Wereldoorlog kostte een Moulin-à-Vent net zoveel als een Vosne-Romanée Premier Cru, die nu voor honderden tot duizenden euro's over de toonbank gaat.


Foto van één van de wijnvaders die de wijnfles vasthoudt
Fleurie van wijnhuis Jean-Pierre Large

5. Fleurie

De naam zegt het al een beetje: Fleurie maakt de meest bloemige en elegante wijnen van Beaujolais. Verwacht hier lichte, verfijnde wijnen met aroma's van viooltjes, rozenblaadjes en rood fruit zoals framboos en aardbei. Fleurie is vaak wat lichter van stijl, maar des te verleidelijker. Als Moulin-à-Vent de koning van Beaujolais is, dan is Fleurie zeker de koningin!


6. Chiroubles

Chiroubles is de hoogstgelegen cru van Beaujolais en dat proef je. De wijnen zijn licht, verfrissend en puur, vooral door de lekkere zuurgraad. In de smaak vind je rood fruit zoals kersen en aardbeien. Met dat frisse en fruitige komt Chiroubles van alle cru's misschien nog wel het meest in de buurt van de Beaujolais Nouveau wijnen. Het zijn echte zomerse allemansvrienden die je ook goed licht gekoeld kunt drinken.


Foto van één van de wijnvaders die de wijnfles vasthoudt
Les Délys Morgon van wijnhuis Jean-Pierre Large

7. Morgon

Morgon is misschien wel het bekendste cru-dorp en wordt vaak gezien als het meest serieuze wijngebied van Beaujolais. De wijnen hier hebben een diepe kleur, rijke smaken van donkere kersen, pruimen en soms zelfs aardse tonen van paddenstoelen. Door de tannines en structuur kunnen Morgon-wijnen prima ouderen en ook hier is het advies: laat ze eerst een paar jaar liggen. Dan transformeert 'ie meer richting Bourgogne-stijl. Er wordt weleens gezegd: "Morgon heeft het fruit van Beaujolais en de charme van Bourgogne". Maar dan wel een Bourgogne voor een fractie van de prijs!


8. Régnié

Dit is de nieuwste cru van Beaujolais en staat bekend om zijn frisse, fruitige en bovenal zachte wijnen. Soms nog wel zachter (lees: minder tannine) dan Chiroubles. Tot 1988 was dit een Beaujolais-Village, maar vanwege zijn volle fruit mocht deze een klasse omhoog. Régnié is ook weer zo'n echte allemansvriend in de beste zin van het woord.


9. Brouilly

De meest zuidelijke cru én de grootste in oppervlakte. In Brouilly maken ze over het algemeen ronde, fruitige wijnen met een lichte body. Een enkeling is gebaat bij wat langere rijping, maar de meeste drink je jong. De smaak bestaat uit veel rood en zwart fruit, met soms een vleugje rook of kruiden.


10. Côte de Brouilly

In het hartje van Brouilly ligt de Brouilly-berg. En bovenop die berg liggen de wijngaarden van Côte de Brouilly. De bodem is hier rijk aan vulkanisch gesteente, wat zorgt voor wijnen met mineraliteit en een mooie zuurgraad. Dat maakt deze wijnen iets eleganter, complexer en vooral frisser dan die uit Brouilly zelf. Je kunt ze ook een stuk langer bewaren.


Beaujolais, veel meer dan Primeur

Genoeg te ontdekken, toch? De tien cru's hebben stuk voor stuk hun eigen karakter en stijl. Van frisse en lichte wijnen die je snel moet drinken, tot gestructureerde krachtpatsers die flink wat jaartjes in de klimaatkast kunnen liggen. Beaujolais heeft het allemaal. En we noemen het nog maar eens: je kunt hier dus heel betaalbare alternatieven vinden voor de iconische Bourgogne-stijl wijnen. Dus duik eens in het assortiment van Colaris.nl en probeer een Fleurie, Morgon of Saint-Amour. Zeker als je rondom 14 februari een wijntje zoekt ;)


61 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page