In dit blog zetten we een aantal boekentips voor de (beginnende en gevorderde) wijnliefhebber op een rijtje. Hiermee sla je de plank nooit mis! Op zoek naar andere cadeau's? Daar hebben we nog eens 10 leuke tips voor.
In 2022 vroegen we onze volgers op Instagram naar hun favoriete wijnboeken. Ook die vindt je nog terug in dit lijstje. Wij voegen daar telkens actuele tips aan toe, en houden je zo up to date. Het is geen ranking van beter naar best. Gewoon een opsomming van fijne boeken. Doe er je voordeel mee! Laatste update: november 2024
De linkjes naar de boeken zijn affiliate links. Koop je via deze link het boek, dan krijgen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Zo help je ons ook weer verder!
We beginnen meteen met een vreemde eend in een boekenlijstje, namelijk een scheurkalender. Desalniettemin een heel leuk cadeau voor de wijnliefhebber! Dit is niet zomaar een scheurkalender, maar eentje van Sjoerd Kist, een college winefluencer. Hij neemt je elke dag in begrijpelijke taal mee in de wijnwereld.
Want wat heeft dat D.O.C. op een Italiaanse wijnfles eigenlijk te betekenen? En wist je dat de inhoud van een wijnfles (750 milliliter) niet toevallig de ademcapaciteit van een glasblazer is? Sjoerd weet het, en deelt het. En daarmee heb je meteen een toegankelijk cadeau voor een leuke prijs te pakken!
Ben je op zoek naar een mooi tafelboek, dan is Ode to the Wine Bottle zeker een goede tip! Het boek staat helemaal in het teken van wijn en design. 148 pagina's vol met de mooiste wijnflessen en -etiketten. 'Ode to the Wine Bottle’ is een waanzinnige selectie van meer dan 60 opvallende wijnlabels en flessen. Daarmee breken ze een lans voor de mooiste flessen en labels van over de hele wereld. Want die saaie etiketten zien we al genoeg toch?
Dompel jezelf onder in de wereld achter de wijnlabels. En het boek zelf is al een plaatje! Het heeft een linnen hardcover, waardoor het ook meteen een prachtig boek voor op de tafel is. Geen goedkoop boek, maar wel eentje om altijd in het zicht te hebben!
Met stip op 1 door jullie aangedragen: Wine Folly! En terecht, want als je een compleet boek wilt geven, geef dan Wine Folly. Het boek is enorm toegankelijk geschreven, leest lekker weg en ziet er prachtig uit. De duidelijke infographics en essentiële tips helpen je om de wondere (maar ingewikkelde) wereld van wijn beter te begrijpen. Het boek bevat meer dan 100 druiven en wijnen, ingedeeld op stijl, zodat je gemakkelijk nieuwe wijnen kunt vinden. En er is meer! De gedetailleerde kaarten geven je informatie over de belangrijkste wijnregio's, maar ook van minder bekende gebieden, zoals Griekenland en Hongarije. Ook komen onderwerpen als wijnetikettering en wijn- en spijscombinaties uitgebreid aan bod. Kortom, het ultieme cadeau voor de beginnende wijndrinker en vinoloog!
Meteen biechten: dit boek kenden we niet, dus dank voor het tippen! Want Proeven als een Pro maakt wijnproeven een feestje. Het boek leert je proeven met de methode waarmee Cees van Casteren zijn Master of Wine examen haalde. Het bestaat uit 6 stappen, met 1 doel: van wijnproeven kinderspel maken! Want volgens Cees kan iedereen proeven, maar professioneel wijn proeven is een ander verhaal. Met dit boek leer je hoe je wijn blind kunt analyseren en beschrijven. Met een duidelijk stappenplan leer je hoe je vervolgens snel achterhaalt met welke druif en welke streek je te maken hebt. Ideaal voor de wijnkenner to be, of voor de vinoloog in opleiding. En eerlijk is eerlijk, het boek ziet er echt top uit! Handig opgedeeld en met mooie illustraties die het verhaal echt duidelijker maken. Alles om er voor te zorgen dat jij de G-20, oftewel de 20 belangrijkste wijndruiven, kunt herkennen. Meer heb je toch niet nodig?
Wijnliefhebber èn stripgek? Dan is de Vinifera-reeks een enorme aanrader! Stripboeken gevuld met verhalen uit de wijnwereld. Supermooi vormgegeven, en heel leerzaam. Inmiddels zijn er 6 stripboeken in de reeks met mooie titels als De monniken van Bourgogne of Het bruisende goud. Maar wij lichten graag Het klassement van Bordeaux uit!
Voor de wereldtentoonstelling van 1855 (waar we ook de Eiffeltoren aan overhielden) in Parijs besloot de Kamer van Koophandel van Bordeaux een lijst op te stellen van de grootste domeinen in de regio om een ranking van Bordeaux-wijnen (van de eerste tot de vijfde cru) vast te stellen. Deze indeling bestaat nog steeds, en is sindsdien nauwelijks veranderd. Kortom, een sterk verhaal in stripvorm.
Niet gissen, maar kiezen! Dat is het motto in het boek van Dan Keeling van tijdschrift Noble Rot. Dit (Engelstalige) boek is een soort ontdekkingsreis door de wijnwereld. Van het vinden van goede goedkope wijn tot het drinken van de meest onbereikbare en heiligste graal – Romanée-Conti – en alles wat daartussen zit.
Dan Keeling bezoekt een paar van 's werelds meest geweldige wijnboeren en wijngaarden om erachter te komen waarom sommige wijnen de bom zijn – en waarom veel andere dat niveau nooit zullen halen. Tel daar onderwerpen als zwavel bij het wijnmaken, het bouwen van een kelder en veel persoonlijke aanbevelingen bij op en je hebt een topboek met een heel veel praktische informatie. Oh, en hij deelt wijninvesteringen voor elke portemonnee!
Benieuwd naar hoe je je eigengemaakte gerecht helemaal afmaakt met een mooie wijn? Dit is een compleet wijnboek over Wijn & Spijs, voor thuisbeginners tot horecaprofs. Eerst leer je wijn proeven met behulp van de aromacirkel. Daarna volgt de Gastronomische Proefmethode, waarmee je snel een wijn kunt kiezen bij een gerecht, of kunt 'koken naar de wijn'. Maar daar blijft het niet bij! Je leest hoe kook- en snijtechnieken invloed hebben op de wijn, hoe je wijn kunt aanpassen met behulp van serveertemperatuur, glaswerk en zuurstof, en hoe je uiteindelijk de ideale wijncombinatie vindt. De rijke illustraties en de fijne schrijfwijze zorgen ervoor dat het boek eenvoudig leesbaar is. En de strakke vormgeving maakt het helemaal af. Kortom, zoek je een wijncadeau voor de hobbykok, dan is Wijn & Spijs je go-to-book!
Hallo dikke pil! Dit is me er eentje hoor, de World atlas of Wine. Maar wat een fijn boek! Of naslagwerk kun je beter zeggen. Het is geschreven door Hugh Johnson, een oude rot in het wijnvak. De beste man is inmiddels 83! Er zijn maar weinig wijnboeken die je een klassieker kan noemen, maar de eerste editie van The World Atlas of Wine was bij eerste publicatie in 1971 direct een dikke hit. Het wordt nu gezien als het meest toonaangevende wijnnaslagwerk op de markt. Inmiddels zijn we aanbeland bij editie nummer 8. Met zijn 416 pagina's geeft het een schat aan informatie. Elk gerenommeerd wijnland in de wereld komt aan bod, met uitdieping per regio en soms zelfs per appellatie. De tekst is volledig herschreven, en dat maakt het goed leesbaar. Let wel, het blijft soms wat taaie kost. Maar zo compleet als deze vind je ze niet vaak. Het boek heeft ons enorm op weg geholpen in het ontdekken van de wijnwereld!
Cadeau nodig voor de actieve wijnliefhebber? Dan is dit boek een dikke aanrader! Het laat je namelijk in een aantal mooie routes kennismaken met de wijndomeinen die je wel heel dichtbij kunt vinden, namelijk Nederland en België. Want deze 2 landen zijn enorm in opkomst als het gaat om kwaliteitswijn. In dit boek gaat Barbara Haverkamp van De Wijnwijven en Grapefinds op bezoek bij de leukste wijngaarden dicht bij huis. Wist je dat er een wijngaard is waar klassieke muziek wordt afgespeeld tussen de ranken? Of dat Nederland én België specialisten zijn in mousserende wijn? Je vindt ze allemaal in dit boek, met achtergrondinformatie over Nederlandse en Belgische wijn, de makers, prachtige foto’s, tips en interviews met bekende wijnambassadeurs. Met een beetje mazzel houd je er zelf ook nog een leuk wijntripje aan over!
Dit is geen droge kost over wijntheorie of een halve aardrijkskundeles. In Wijn lees je juist de grappige, gekke en wonderlijke verhalen over wijn die je écht bij blijven. Helemaal in ons straatje want wij zijn gek op sterke wijnverhalen ;). Een klein voorproefje? Bavianen zijn gek op Pinot Noir en één luis had bijna alle wijngaarden in Europa vernietigd! Nou daar wil je meer over lezen, toch? Dennis van den Buijs neemt je mee op wijnreis langs tijd, religie, cultuur, business en wetenschap. Alles wat níet in de traditionele wijnboeken aan de orde komt.
Recent doken wij in de wereld van biologische- en natuurwijn. Een ontzettende trend die absoluut blijft. Onze go-to-guide hierover werd erg goed gelezen en ging al best diep. Maar er is natuurlijk nog veel meer over te lezen en leren! In dit boek zoomt Niels van Laatum in op natuurwijn. Wijn gemaakt met zo min mogelijk toevoegingen; lekker de natuur zijn gang laten gaan. Hij legt haarfijn uit wat natuurwijn is, waarom het zo bijzonder is en waar deze 'hype' naartoe gaat.
Een bonustip is Natural Wine van Isabelle Legeron. Zij schrijft een helder verhaal over organic en biodynamische wijn. Weet je het verschil tussen natuurwijn en biodynamisch nog niet? Start dan even met ons blog ;)
Dit is geen droge kost over wijntheorie of een halve aardrijkskundeles. In Wijn lees je juist de grappige, gekke en wonderlijke verhalen over wijn die je écht bij blijven. Helemaal in ons straatje want wij zijn gek op sterke wijnverhalen ;). Een klein voorproefje? Bavianen zijn gek op Pinot Noir en één luis had bijna alle wijngaarden in Europa vernietigd! Nou daar wil je meer over lezen, toch? Dennis van den Buijs neemt je mee op wijnreis langs tijd, religie, cultuur, business en wetenschap. Alles wat níet in de traditionele wijnboeken aan de orde komt.
Hopelijk kun je met deze tips jouw naaste wijnfanaat blij maken!
Komentarze